Mitől Pick a Pick?

Hazánkban a húsfeldolgozás az 1800-as évek derekán igencsak gyenge lábakon állt minden területén az országnak. Híres-neves  hentesmesterek bicskája is beletört abba, hogy hústermékeik idő előtt megromlottak, megavasodtak vagy tönkrementek.

Ennek a kritikus helyzetnek a megoldását aztán a téli időszakban ide utazó olasz gesztenye árusok szolgáltatták, ők makkon hizlalt sertésből készítettek szalámit, ami nálunk nem aratott osztatlan sikert egy darabig.  Azonban az első úgymond magyarosított szalámit 1850-ben Pesten készítette el az olasz gesztenyesütő, nevezett Piazzoni. Ezek után sok sikertelen próbálkozás következett, majd egy cseh-morva származású vállalkozó, Pick Márk kezdett bele a magyar téliszalámi gyártásába. 1869-ben, mint kereskedő nyitott először egy terményboltot Szegeden, melyet nem sokkal később paprikaőrléssel és kereskedéssel is kibővített.

Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását Szegeden, mely a Tisza folyó partján fekszik, és minden kedvező természeti adottsága megvan az állattenyésztéshez és növénytermesztéshez.Ennek a vidéknek a földrajzi környezete és az ott élő és dolgozó emberek szakértelme együttesen adja meg a minőségi szalámi sertések tenyésztését.

Pick Márk 1883-ban már Olaszországból invitált Szegedre hozzáértő szalámi készítő munkásokat és kezdetben az olasz szalámihoz nagyon hasonló termékeket gyártottak, miközben ő továbbfejlesztette a vállalkozást, mely igen gyorsan fejlődésnek és gyarapodásnak indult.

Ezek után a nagyüzemi szalámi gyártása 1885-ben indult be igazán és adott teret az újabb és újabb ötleteknek és ízeknek, melyeknek receptjét mindig titokban tartották a szalámi mesterek,akik elhivatottak voltak szakmájukat illetően.

Pick Márk sajnos 1892-ben elhunyt, de ezután is a család birtokában maradt a cég, melyet először felesége és annak fivére vezetett, akik áthelyeztek a gyártást a Felső Tisza-partra, ahol az állandó friss, hűs levegő megfelelő környezetet biztosított az érlelési folyamatok számára. Később 1898-ban Pick Márk legidősebb fia, Jenő is részt vállalt az irányításban és 1906-ban belépett a vállalkozásba , új korszakot indítva ezzel a gyár történetében. Első lépésként felvásárolta a szomszédos csőd sújtotta Tiani szalámigyárat, mely által a teljes Tisza-parti ingatlan a Pick család tulajdonába került. Pick Jenő ezek után igyekezett modernebb eszközöket és folyamatokat bevezetni a termelésbe.Hamar felismerte a reklám és marketing erejét és ezzel a 20. Század egyik legnagyobb és legkeresettebb gyárává és vállalkozásává tette az apja hagyatékát. A két világháború között a legjelentősebb üzemmé váltak Magyarországon, és a Pick, mint olyan pedig világmárkává nőtte ki magát.

Pick Jenő egészen 1934-ig aztán egyedül vezette a gyárat Pick Márk néven, az államosítás bekövetkeztéig.

Korábban említettem a szalámi mestereket, akik rendkívül elhivatottak voltak munkájukat illetően, mely megkövetelte a szigorú titoktartást. Az ő tudományuk többirányú ismeretet követelt meg tőlük. Ilyenek például a fűszerezés, ami a legféltettebb titkaik közé tartozott, vagy a paszta összetételének szabályozása is ide sorolandó. Viszont legfőbb és legnagyobb tudományuk az érlelés illetve füstölés folyamata volt. Az ő munkájuk mellett a minőség nem volt elképzelhető modernizáció és technika fejlődése nélkül, melyeknek szándéka folyamatosan jelen van a gyár történetében. Ezeknek a törekvéseknek az eredménye az, hogy már az 1950-es évek vége óta a hűtéstechnikájuk biztosítani tudja az egész éven át tartó termelést. Ennek következtében a téliszalámi már csak nevében téli, de napjainkra minden szezonban elérhető húsipari termék lett.

A Pick márka fennállásának 145. Évfordulóján a Pick téliszalámi hivatalosan is hungarikummá lett nyilvánítva.

“Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

A Pick szalámi különlegességét a mesterek áldozatos munkája, a titkos ízesítések, a folyamatosan fejlődő technológiájuk, ámde változatlan gyártási folyamatok, valamint nem utolsó sorban a felületén található nemespenész kialakulásához és fenntartásához elengedhetetlen mikroklimatikus környezet biztosítása adják meg.

 

Tehát a Pick gyár vezetői és dolgozói számára legfontosabb szempont a hagyomány megőrzése és a minőségi szolgáltatás, melyeket igyekeznek a gyárási folyamatok szerteágazó metódusaiban is szem előtt tartani. A Pick szalámi világszerte nagyon híres termék, nem véletlenül szokták külföldi barátaim is kérni, ha feléjük járok, vigyek már légyszíves egy-két rúddal mert ezt szeretik a legjobban. Nagyon izgalmas, hogy a recepteket titokban tartják, mint valami évszázadok óta fennálló titkos társaság, de talán ettől is még vonzóbb a fogyasztása!