Mi is pontosan a chutney?

Egyre több étlapon és delikáteszben bukkanak fel ezek finomságok, amik első ránézésre egy lekvárra vagy jam-re hasonlítanak. Alapanyagát tekintve hasonlóak is, ám ízletes chutney-t zölgségekből is készíthetünk ízlésünktől függően. Akárhogy is döntünk, remek kiegészítői lehetnek húsételeiknek, de édességekhez, salátákhoz is szívből ajánljuk. Vágjunk is bele, hiszen ezúttal a chutney-k nyomába eredünk!



Mi is ez igazából?
A chutneyt egy fűszeres, sűrű mártásként vagy szószféleségéként lehet a leginkább definiálni, ami gyümölcsből és zöldségből, esetenként a kettő együttes felhasználásával készül.

 

Honnan származik?
A chutney-k dél-ázsiából, főként Indiából indult hódító útjára és az angol gyarmatbirodalomnak köszönheti terjedését. Mára azonban olyan széles körben elterjedt, hogy szinte minden konyha magáénak tudhat egy ízvilágban autentikusan illeszkedő receptet. 

Miből készült eredetileg?

Őshazájában a chutney-t főleg mangóból, barackból, almából, ananászból, datolyából vagy citrusfélékből készül. Ha zöldségek palettáját vesszük alapul, akkor a paprika, a paradicsom, a hagyma és a sütőtök kapja a legnagyobb szerepet.

…és manapság?

Manapság azonban szinte bármiből készíthetünk chutney-t. Magyarországon talán a legelterjedtebbek a bogyós gyümölcsökből készített verziók, de a legszélsőségesebb ötletekkel is előrukkolhatunk, így természetesen a cseresznye, az eper, a körte, a kókusz, a kivi, a szilva, a gránátalma is remek alapanyag lehet. 

Hogyan fűszerezzük?

Eredetileg a chutney-k inkább csípősek voltak, ez alapvetőan az ázsiai mivoltából fakad, de lehet édes, savanyú vagy akár mind egyszerre. Ennek az ételnek az ízesítésénél igazán szárnyalhat fantáziánk, hiszen fűszerezhetjük chilivel, fahéjjal, gyömbérrel, hagymával, fokhagymával, korianderrel, cayenne borssal vagy akár igazi fúziós fogásként még habanero-val is. 

Hogyan készül?

Viszonylag egyszerű elkészíteni, a választott zöldséget vagy gyümölcsöt apróra vágjuk és lassú tűzön alaposan összepároljuk, de alapanyagtól függően mentesíthetjük is magunkat a vagdosás fáradalmaitól és egy aprítógéppel vagy botmixerrel segíthetjük a folyamatot. Ízlés szerint fűszerezzük és hagyjuk összeérni az ízeket. Az igazi profik azt javasolják, hogy intenzívebb élményért érdemes állni hagyni, akár egy napig is. Ha szezonális gyümölcsből készítjük és később is szeretnénk belőle, dunsztolással még sokáig tárolhatjuk. A chutney igazi különlegessége, hogy hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

 

Akár grillezünk, akár egy ünnepi, nyári vacsorát tervezünk, egy ízletes chutney könnyen helyet kaphat az asztalon, sőt akár fogásaink sztárja lehet. 

Name (required)Email (required)Website

Vélemény, hozzászólás?