Liba vagy kacsa? Mindegy csak pástétom legyen!

Akik kedvelik a májat, azoknak bizonyára azonnal összefut a nyál a szájukban, ha meghallják azt a szót, hogy pástétom. Érdekességként megjegyeznénk, hogy ez azon kevés ételek egyike, melyben a méltán híres francia konyha és a magyar gasztrovilág közel kerül egymáshoz.

Mindenek előtt nézzük, hogy azon túl, hogy rettentő finom, miért is érdemes pástétomot fogyasztani:

Számos nélkülözhetetlen vitamin, mint pl A-, B- és C-, E- forrásaként szolgál, ezen kívül tartalmaz folsavat, vasat, cinket, kálciumot és káliumot is.
A tengeri finomságokhoz hasonlóan Omega 3 zsírsavakat is tartalmaz, hiszen ezek is megtalálhatóak a kacsa és liba zsírban.
Benjamin K. Ershoff professzor kutatásai pedig azt igazolták, hogy a máj fogyasztása energetizáló hatással van emberekre.

Amit feltétlenül tudnunk kell a szárnyasok májából készült ételekkel kapcsolatban, az, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hízott vagy pecsenye májat fogyasztunk. Mint ahogyan fentebb már említettük, a franciák is előszeretettel élnek eme nemes étellel, olyannyira, hogy a francia Foie Gras kifejezéssel a kifejezetten ínycsiklandozó, prémium kategóriás, hízott májat nevezik. Ezzel valószínüleg azt is elárultuk, hogy az utóbbi nem csak finomabb, de kifejezetten drágább is. Ennek pedig nemes egyszerűséggel az az oka, hogy a hízott szárnyasokat tovább kell nevelni.

Hazánkban a liba- és kacsamáj fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza, de nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, mert már az ókori egyiptomban is ettek ilyen finomságokat.

Mi a különbség a liba- és a kacsamáj között?

Bár Magyarország piacvezető a liba-tenyésztésben, mégsem lesz ettől tucattermék, sőt olyannyira nem, hogy néha a kedvezőbb árú kacsamájat libamájként szeretnék értékesíteni.
Persze a rutinos szemek felismerhetik a különbségek, hiszen a színük is eltérő. A ludaké inkább világosabb árnyalatú, sőt méretesebb is.

Az ízvilágát tekintve a kacsamájat karakteresebbnek szokták nevezni, de ez persze elkészítés és ízlés dolga is.

Függetlenül attól, hogy melyik szárnyasból készül, a pástétom a legtöbb helyen ünnepi étel. Kaláccsal vagy brióssal ízletes és laktató párosítás, az igazi gourmet-knak pedig birsalmazselével ajánljuk.

Kínálatunkban kapható pástétomok mind minőségi, adalék- és tartósítószer mentes finomságok.

… és tudjátok mi a legjobb a pástétomban? Egy üveg borral karöltve remek romantikus vacsorának számít!