Gyakran ismételt kérdések a hagyományos sonkáról

Ugye senki nem tudja elképzelni a Húsvétot sonka nélkül…?
Nincs is finomabb, a hagyományosan, fával füstölt sonkánál!
De honnan tudjuk, hogy amit vásárolni készülünk az valóban tradicionális eljárással készült vagy ízfokozókkal teletűzdelt hamis utánzat?
Kezdjük az alapoknál… Mi is pontosan a sonka?
A sonka alapanyaga hagyományosan sertésből, a hátsó láb felső részéből készül. Szigorú értelemben ezt nevezzük sonkának, de így hívják az első láb felső részét is, a lapockát, melyet sóval tartósítanak, pácolják, sütik vagy füstölik.

Hogyan készítik a hagyományos sonkát?
Először is nagyon fontos a sonka alapanyaga. Igazán ízletes sonkát csak minőségi húsból lehet készíteni. Ehhez javasoljuk a háztáji sertésből készült finomságokat. A tradicionális sonkát 6-8 héten keresztül sós páclében tartják, locsolják és forgatják, ezután pedig fával füstölik.

Honnan ismerem meg a jó minőségű sonkát?
Az igazi füstölt sonka színe inkább szürkés, már-már feketébe hajló, de néhány újabb eljárás eredményeként bordó, sötét rózsaszínű hússal találkozhatunk. Az igazán szép, ínycsiklandozó látvány azonban ne tévesszen meg minket! Gyakorta ez a beinjekciózott, mesterségesen gyorspácolt sonkának a legfőbb jellemzője.
Bőrös sonka vásárlásakor olyat válasszunk, melynek egységes a bőre. Ha lehetőségünk van rá, akár a nyomás tesztet is kipróbálhatjuk, az igazi, jó minőségű sonka nem lehet sem túl puha, sem túl kemény.

Miért drágább az egyik sonka, mint a másik?
Olcsó húsnak híg a leve? Jelen esetben mindenképp. Sonka vásárláskor kifejezetten igaz, hogy az ár mutatja a minőséget is. A tradicionálisan készített sonkáknak az elkészítési eljárása lényegesen hosszabb, mint a gyorspácolt társaiké, illetve a háztáji körülmények között tartott állatok táplálása is költségesebb. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományosan pácolt magyar sonkák körülbelül kétszer annyiba kerülnek.

Hogyan főzzük meg húsvétra a sonkát?
Ahány ház, annyi szokás. Van aki arra esküszik, hogy a főzés előtt érdemes 12-24 órán keresztül áztatni, hogy a só kioldódjon belőle. A sósságtól függően cserélni kell rajta a vizet 3-4 óránként, majd ezután kell puhára főzni. Van, aki azt vallja, hogy a megfőzött sonkát másik fazékba helyezve, sima vízben kell lehűteni.
Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a főzés közben elpárolgott vizet mindig pótoljuk ki addig, hogy a víz ellepje a sonkánkat, illetve a hústűvel időnként ellenőrizzük hol tartunk épp a főzésnél. A főzővízbe tetszés szerint tehetünk vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet vagy akár egész borsot is.

Mennyi idő megfőzni egy sonkát?
A húsvéti sonka elkészítési módja attól függően is változhat, hogy milyen hús áll rendelkezésünkre. A boltban vásárolt sonka lehet csülök, comb, lapocka vagy parasztsonka. Nem lehet egyértelmű időtartamot meghatározni, de kilónként legalább 35-40 perces főzési idővel kell számolni, de vannak esetek, amikor ez eléri az egy órát is.

Mitől lesz finom a sonka?
A fentebb említett pácolási és füstölési eljárás már önmagában garantálja a minőséget, de a sonkánk sóssága azonban nagyban befolyásolja majd a kész ételünket, ezért érdemes odafigyelni a főzésre, mert itt tudjuk saját ízlésünkhöz igazítani az ízvilágát.

Mit (v)együnk a sonka mellé?
A húsvéti menü ékköve a sonka, de önmagában nem elég. Szokás hozzá főtt tojást készíteni, amit szintén háztáji környezetből érdemes beszerezni és a megfőtt sonka vizében megfőzni. Elengedhetetlen a friss puha kenyér, javasoljuk, hogy az ünnepi alkalomra való tekintettel, az egészségtudatosabb fogyasztók is válasszanak ezúttal fehér kenyeret. Végezetül a torma mellett, ajánljuk a piacokon elérhető zöldségek széles repertoárját, ezek közül is kimeleten a retket és az újhagymát.

Mi az a szív sonka illetve mi az a kötözött sonka?
Mivel Húsvét tájékán lényegesen többször találkozunk a sonka kifejezéssel, mint az év többi napján, érdemes néhány felmerülő megnevezéssel is tisztában lenni. A szív sonka a kicsontozott, darabolt sonka megnevezése, míg a kötözött sonka azt a hálós verziót jelöli, ami gyakran nem is kizárólag egy darabot, hanem többféle sonkát tartalmaz. A kötözött sonka lett a húsvéti menü egyik főszereplője. Az elkészítése hasonló a már fent említett társaié, de egy fontos dolgot nem szabad elfelejtenünk, ezt a típust csak hidegen lehet felszeletelni.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsot adni a legfinomabb húsvéti sonka megvásárlásához.
Ha kételyeid merültek fel esetleg kérdéseid akadtak, tudod, hogy bennünket hol találsz! Nem csak a kiváló minőséget biztosítjuk, de munkatársainkhoz bátran fordulhatsz bármilyen kérdéssel!