Extrém finomságok a grillrácsról

A grillezés az egyik legősibb sütési módszer, amelynek titka a valódi tűzben keresendő. Amikor meghalljuk azt a szót, hogy “grillezés”, szinte mindenkinek az ínycsiklandó húsok ugranak be, pedig számtalan egyéb finomság is van, aminek kifejezetten jól áll ez a markáns, füstös karakter. A hagyma, a paradicsom és a paprika a magyar konyha sztárjai, így nem meglepő, hogy grillezve is igen népszerűek. 

Most azonban néhány olyan harapnivalót hoztunk, mely nem annyira szokványos, pedig érdemes a rácsra tenni. 

 

1.Ananász

Desszertként is ízletes, de akár húsok mellé is remek választás. Bár intenzív az íze, érdemes még fokozni. Karikázzuk fel, majd miután beleforgattuk a cukorba és fahéjba, 3-5 percen át süssük oldalanként, közepes lángon.

 

2.Padlizsán

Ahány ház, annyi szokás. A padlizsán egy rendkívül sokoldalú finomság és számtalan módon készíthetjük még a grillrácson is. Miután megpucoltuk vághatjuk keresztbe vagy hosszába, a lényeg, hogy nagyjából az ujjnyi vastag szeletekhez tartsuk magunkat. Kenjük meg fűszeres, olajos páccal, de fűszerezhetjük sütés közben is. Húsok mellé is ízletes, de mártogatósnak is tökéletes.

 

3.Csöves kukorica

A balatoni nyár igazi slágere a főtt kukorica, de nyugodtan dobjuk rá grillre is, hiszen a végeredmény repetáért kiált! Ha nem elég friss a kukorica, érdemes egy kicsit előfőzni. Hozzávetőlegesen 8-10 percig kell sütni a rácson, míg aranyabarna színe nem lesz.

 

4.Cukkini

Magában vagy köretnek is ízletes finomság. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, pirulásig süssük, előtte érdemes egy olajos, fűszeres pácban átforgatni az intenzívebb ízért. 

 

5.Gomba

A gombáknak rengeteg verziója van és mérettől függően kell a grillezési módot kiválasztani. A kisebb darabokat akár vágás nélkül is tűzre dobhatjuk, míg a nagyokat érdemes szeletekre vágni. Keverjünk össze olívaolajat sóval, borssal és zöldfűszerekkel, ezzel fűszerezzük, locsolgassuk a gombákat. A méretesebb példányokat úgy is grillezhetjük, hogy ráhelyezünk egy zamatosabb paradicsomkarikát és a fent említett páclével így öntjük nyakon. Kalapos harapnivalónk 1-2 perc alatt készre sül. 

 

6.Spárga

Akár csak a padlizsán esetében, a spárgára is számtalan bevált módszer van. 5 perc előfőzéssel elegendő 10 percig sütni, olajjal meglocsolva, vagy 15-20 percig süssük parázs felett fóliába csomagolva. Egy biztos, a fás részeket mindenképp távolítsuk el és kerüljük a zöldfűszereket az ízesítéshez. 

 

7.Sárgarépa

Természetesen grillezéshez is pucoljuk meg a répákat a szokott módon. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, fűszeres olajjal meglocsolva pirítsuk úgy, hogy beletesszük egy alufóliából készített nyitott csomagba. Köretnek vagy mártogatósnak is ízletes.

 

8.Sárgabarack

Akárcsak a listánk elején az ananász, úgy a barack is választható köretként vagy desszertként is. A karamellizált végeredmény érdekében kenjün be vajjal, majd fogassuk bele cukorba a félbe vágott barackokat és először a belső majd a külső felét grillezzük, legfeljebb 10 percig oldalanként. Az igazi édesszájúaknak mézzel meglocsolva tálaljuk!

 

9.Banán

Akik rajonganak a bundában sült banánért, azoknak ez a markánsabb, grillezett verzió is könnyedén kedvencükké válhat. A hosszában félbevágott banánokat kenjük meg mézzel, néhány perc alatt süssük készre, majd szórjuk meg fahéjjal!

 

Lehetünk édesszájúak, megrögzött csípős rajongók vagy a zöldségek megszállottai, a grillezés remek lehetőséget teremt, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabb falatokat. Nincs is szuperebb nyári program egy családi vagy baráti grillezésnél. Finom falatok, remek társaság, kell ennél több?