Grillezzünk csirkét!

Mára a grillezés az egyik legjobb nyári programmá avanzsálta magát, ami nem véletlen. Egyrészt kevés olyan eljárás van, ami ilyen zamatot kölcsönöz a készülő ételnek. Másrészt azon túl, hogy milyen gasztro élvezeteket nyújt, nem elhanyagolandó tényező a tevékenység szociális oldala sem. Grillezünk a családdal, a barátokkal és nem csak az együtt elfogyasztott lakomák számítanak remek programnak, hanem már maga a közös sütögetés is.

 

Számos finomság kerülhet a grillrácsra, de ezúttal kezdjük talán a legegyszerűbb és a legpopulárisabb étellel, a csirkével. Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb teret hódít magának, de aki még eszik húst, az minden bizonnyal fogyaszt szárnyast is. Alábbi 5 szabályunk segít abban, hogy ízletes, omlós csirke kerüljön a tányérra. Vágjunk is bele! … akár szó szerint!

 

 

1.Előkészítés

A csirke, főként a mellfilé esszenciája a megfelelő előkészítésben rejlik. Fontos, hogy húsainkat egyformára szeleteljük, lehetőleg 1 cm-esre. Egyes esetekben még a klopfolás is jól jöhet. Csirkecomb esetében a megfelelő vastagság elérése egy kicsivel nehezebb. Érdemes a combokat bőrrel lefelé fordítva elkezdeni kicsontozni, de csak addig, hogy a hús ne váljon el teljesen róla. Ez a “leválasztott” színhús kifordítható, egységesebb méretet kapunk, ezáltal könnyebb a sütés.

 

2.Fűszerezés

Az előkészítés másik fontos eleme a fűszerezés. Mivel ezek a szárnyasok nem az intenzív ízükről híresültek el, mindenképp érdemes pácolni vagy fűszerezni őket. Az ízesítés hossza nagyban függ attól, hogy milyen eljárást preferálunk. Egy ínycsiklandozó “pácfürdő” tarthat akár egy napig is, de egy intenzív fűszerkeveréknek is minimum egy fél óra szükséges. 

 

3.Csínján a hőmérséklettel!

Amíg vannak  húsok, melyhez dukál a nyílt láng, addig a csirkénk nem ebbe a kategóriába tartozik. A közepesen tüzön való sütést mennyei végereménnyel fogja meghálálni. Ha van lehetőségünk, takarjuk is le, hiszen így még egyenletesebben tud átsülni. Akinek úgy nevezett gömbgrillje van, annak ez gyerekjáték, de ha esetleg nyitott a grillezőnk, akkor sem kell megijednünk, egy megfelelő tálcával is pótolhatjuk a fedőt. Így vagy úgy, de a forgatás elengedhetetlen sütés közben.

 

4.Szószok bármilyen mennyiségben

Mivel a csirke a szárazabb húsok közé tartozik, érdemes hozzá valami ízletes szószt készíteni. Ez lehet fűszeres, csípős, édes-savanyú, majonézes, pesztós… csak a képzelet és persze az ízlésünk szab határt. Lehetőleg figyeljünk arra, hogy az eredeti fűszerezés vagy pácolás megfelelő összhangban legyen a hozzá tartozó öntettel. Ha nem rajongunk az ilyen megoldásokért, akkor is érdemes már sütés közben valamilyen szósszal megkennünk a csirkét. Vigyázat, ha édesebb recepttel kísérletezünk, jobb csak a végén megkenni vele a forró húst, hiszen könnyen karamellizálódhat. 

 

5.Fontos, hogy meddig sütjük

 Az egyetlen komoly kihívást a csirke esetében az jelenti, hogy eltaláljuk a megfelelő sütési időt. Míg a steak-nek kifejezetten jól áll, ha angolosan véresre sütjük, addig a csirkénél ezt a trükköt semmiképp ne vessük be. Ha az első pontunkban említett vastagságot betartjuk, akkor nem lehet okunk az aggodalomra, ami a belsejét illeti. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy túl se süssük. Ehhez akár húshőmérőt is használhatunk.

 

A korábban említett egészséges mivolta mellett számos más okból is ajánljuk, hogy a grill sütő sztárja a csirke legyen. Egy ízletes salátával vagy akár számos más grillezett finomsággal is felszolgálhatjuk. Mivel viszonylag egyszerű és gyors az elkészítése, remek lehetőséget teremt, hogy könnyedén kikísérletezzük a számunkra legfinomabb receptet. Emellett pedig nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a legkisebbek is szívesebben fogyasztják.
Tehát, grillezésre fel! 🙂