Az egyik legfontosabb szabály, amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy minőségi sonkát kell vásárolni. Sajnos húsvét előtt ellepik a boltokat a silányabb minőségű húsok is és főként a kötözött sonka esetében nehéz megállapítani melyik a finom, első osztályú. 

De tekintve, hogy ezt a bejegyzést olvasod, a beszerzéssel szerintünk nem lesz gond! 


#1. szabály

Attól függően, hogy mennyire sós sonkát választottunk, legalább egy éjjelt de akár egy egész napot is érdemes áztatni. Főzés előtt pedig nem kell eltávolítani róla a zsírosabb rétegeteket sem, mert később megóvja a sonkát a kiszárdástól. 


#2. szabály 

Sok múlik az edényen is. Mindig akkora fazékban főzzük a sonkát, amiben a víz teljesen el tudja lepni. Ne kuktában főzd, hanem fazékban, mert omlósabb lesz a végeredmény.


#3. szabály

A főzővizet tetszés szerint fűszerezzük. Ha kevés idő volt áztatásra, akkor egy kis ecet segíthet a problémán. Sót mindenképp kerüljük, de fűszerezhetjük vöröshagymával, borssal, babérlevéllel, sőt akár fahéjjal is. 


#4. szabály

A legfontosabb kérdés az, hogy meddig főzzük. Erre azonban sajnos nem lehet egzakt választ adni, hiszen ez függ a sonka méretétől, súlyától. Ez az időintervallum lehet 2,5 óra, de akár 5 is. Azonban egy villa teszttel könnyen megállapítható, készen van-e már a sonkánk. Időről időre szúrjuk meg a húst és akkor lesz kész, ha a villa kicsusszan belőle. 


#5 szabály

Hagyd kihűlni a saját levében, így lesz igazán ízletes a húsa! Ezután érdemes alufóliába csomagolva eltenni a sonkát a hűtőbe, így könnyebben lehet majd szeletelni. A víztől pedig nem kell elbúcsúznunk, tökéletes alap lehet bableveshez vagy lencsefőzelékhez. 


Van bevált praktikád a sonkafőzéshez? Aranyszabály, amit mindig betartasz? Esetleg családi trükk, amely apáról fiúra száll?


Ha nem annyira titkos, akkor szívesen vesszük, ha megosztod velünk!