Az évnek ebben a szakában az egyik kedvenc szezonális zöldségünk a spárga. Rengeteg jótékony hatással büszkélkedhet, közülük néhány a teljesség igénye nélkül: gazdag ásványokban, tisztítja a vesét, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása van, tele van A, B, C, E és K vitaminokkal illetve pozitív hatással van a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre és az idegrendszerre is. Számtalan jótékony tulajdonsága mellett ízletes fogásokat készíthetünk belőle.


Mivel a spárga egy határozottan megosztó zöldség, ezért úgy gondoltuk hozunk egy olyan receptet, amivel talán azok is szívesen megpróbálkoznak, akik eddig messzire futottak a spárga szó hallatán. 


Pesztós penne csirkével és spárgával

Hozzávalók:

1 kiló spárga, vágva.

3 evőkanál olívaolaj

Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

1 csomag teljes kiőrlésű penne tészta

450 dkg csirkemell felvágva

1/2 csésze cseresznyeparadicsom

1/2 csésze bazsalikomos pesto, házilag vagy boltban vásárolt

2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél


A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

Tegyük a spárgát egy rétegben az előkészített sütőlapra. Locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal; ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Óvatosan forgassuk össze, tegyük a sütőbe, és süssük 8-12 percig, vagy amíg megpuhul, de ropogós lesz. Hagyjuk kihűlni, mielőtt 1 hüvelykes darabokra vágjuk.

Egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben főzzük meg a tésztát a csomagolás utasításai szerint; jól szűrjük le.

A maradék 1 evőkanál olívaolajat melegítsük fel egy nagy serpenyőben közepes lángon. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a csirkét. Adjuk a serpenyőbe, és süssük aranyszínűre, kb. 3-4 percig;majd hagyjuk pihenni.

Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a tésztát, a csirkét, a paradicsomot és a pestót.

Tálaljuk ízlés szerint akár petrezselyemmel díszítve.


A spárga remek opció lehet köretként is, főleg ha valami egészségesebbre vágyunk a sült krumpli alternatívájaként, így hát ehhez is hoztunk egy szuper receptet!


Panko morzsában sült spárga


Hozzávalók:

1 csésze panko morzsa

1/2 csésze reszelt parmezán sajt

Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint.

1 kiló spárga, vágott spárga

1/4 csésze általános liszt

<