Ha valaki már szinte a kezdetek óta követ bennünket, akkor az talán emlékszik, hogy tavaly már írtunk a húsvéti nyúl legendájáról és arról, hogy miért is eszünk ebben az időszakban sonkát. Arról azonban még nem ejtettünk szót, hogy milyen nehéz ilyenkor eligazodni a kínálatban, mi is különbség sonka és sonka között?
Sőt, ahogy a fogyasztói szokások változnak, úgy szélesedik a lehetőségek tárháza is, így a húsvéti repertoárban helyet kap a tarja, a szalonna, a lapocka és a kolbász is.

Vágjunk is bele, hogy melyik finomság mit is takar pontosan!

Szívsonka
Ez a sonka a sertés hátsó combjának a közepét jelöli. Szinte színhús az egész, nagyon kevés zsírt tartalmaz. A palettánkon található Harati szívsonka hagyományos sózással, érleléssel és füstöléssel készül. 


Kötözött sonka
Ez a típusú sonka a húsvéti asztalok sztárja. Három hétig sózzák, majd füstölik, így garantálva a mennyei végeredményt. A Hartai kötözött sonkáknak, melyet nálunk is kaphattok bőrös vagy bőr nélküli verzióban az a különlegessége, hogy egész combhúsból készül.


Parasztsonka
A hagyományosan készített parasztsonkát minden húsimádó igen nagyra becsüli. Különlegessége a sózásban és füstölésben rejlik. Már első ránézésre szemet szúr a különbség, hiszen ez a sonka bőrös combból készül, jókora csontot ölel körbe és méretét tekintve is termetesebb a fent említett társainál. 


Parasztlapocka
A fent említett parasztsonkához hasonló, azzal a különbséggel, hogy ez a csemege, mint ahogy a neve is jelzi, lapockából készül. A sózásnak és füstölésnek köszönhetően ezek a termékek hosszabb ideig, akár hónapokig is eltarthatóak.


Tarja
A tarja alapvetően a sertés nyakának felső részét jelöli. Egy zsírosabb típusú húsról van szó, amit frissensültekhez is szívből ajánlunk. A húsvéti menühöz azonban füstölt-főtt verzióban passzol leginkább. 


Szalonna
Szalonnából rengeteg félével találkozhatunk, első sorban a sertés hasaaljából szokott készülni, hiszen ez az egyik legzsírosabb rész. Ez esetben azonban nem a hagyományos szalonnát javaslunk az ünnepi asztalra, hanem az angolszalonnát. Ez a finomság karajból készül és ennek köszönhetően kevésbé zsíros, ám épp annyira ízletes, mint hagyományos társai.


Kolbász
A kolbász alapanyaga a darált hús és a szalonna. ...és gyakorlatilag ez az egyetlen közös vonás a kolbászokban, hiszen ahány ház, annyi kolbász. Legalábbis ami fűszerezést illeti. Mi ez alkalommal az Ízműves mangalica vékonykolbászt javasoljuk, amit csemege paprikás vagy erős kivitelben is kérhetsz.

Nekünk tucatszor összefutott a nyál a szánkban, amíg ezt a bejegyzést írtuk. Ti hogy vagytok ezzel? Melyik finomságra csaptok le?
Ne feledjétek a húsvéti előrendelésünket, hiszen a szezonális termékeink néha annyira kelendőek, hogy ha későn ébredsz, nem marad!