Korábbi bejegyzésünkben már elkezdtük górcső alá venni palettánk izgalmas sajtkínálatát, hát most íme a folytatás. Ezúttal a lágy sajtok kedvelőinek is szeretnénk a kedvében járni, így a felsorolásban természetesen ezek is helyet kaptak. 


BRIE PASZTÖRIZÁLT

Egy kellemes ízű, francia lágy sajt, melyet első ránézésre könnyű lehetne összekeverni a camemberttel, mert mindkettőt nemespenész borítja. Azonban a brie sokkal méretesebb, inkább tortaszelet formájában értékesítik. Hagyományosan Île-de-France-ban készítik és az igazi gorumet-k pezsgőt ajánlanak hozzá.


GORGONZOLA

A gorgonzola egy méltán híres kéksajt, amely Olaszországból származik. Tradicionális múltra tekint vissza és az évek alatt egyre nemesebbé vált. Ez a sajt egy rendkívül sokoldalú finomság. Fogyaszthatjuk magában, szendvicseken, húsokkal, tésztával is szósz formájában, de mivel egy kifejezetten olvadós típusról van szó, levesnek is tökéletes. 


REBLOCHON

Ez a sajt magasról érkezik konyhánkba, hiszen a francia alpok adnak neki otthont. Ebből fakadóan a hegyi levegő és az ottani növényzet friss ízvilága is fellelhető minden falatjában. A mindenre elszánt sajtkészítők arra esküsznek, hogy levegős pincében érlelve a legfinomabb. Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a penészes sajtokat. 


PRÍMA DONNA

Ahhoz, hogy megismerjük ennek a sajtnak a hazáját, egészen a fapapucsok és tulipánok földjére kell utaznunk. Tehéntejből készül és keménységéről a sókristályok gondoskodnak. Finomra reszelve a Prima Donna maturo kiemelkedően jól működik a mediterrán ételekben, de fogyaszthatjuk önmagában is egy mennyei pohár borral. 


TOMME DE CHEVRE

A tomme típusú sajtok Svájcban és Franciaországban igen népszerűek, melyeket a lefölözött tejből készítenek. A Tomme de Chevre elnevezésben pedig a Chevre a kecskét jelenti, így nem is nehéz kitalálni, hogy egy isteni kecskesajtot rejt ez a különleges név. A terroir elv alapján, vagyis az eltérő legelelők kvalitásából adódóan ezeknek a sajtoknak sajátos karakterei vannak aszerint, hogy a tejet adó kecskéket merre legeltették. Fogyasztását nyersen ajánljuk, válasszunk hozzá a rozskenyeret és friss almát!


MOTHAIS

Egy igazi különlegességet hagytunk a végére. A mothias egy nyers kecsketejből készült, szénporos sajt, amely a franciaországi Mothe-Saint-Héray-ről kapta nevét. Friss kecsketejből készül, majd szokatlanul magas páratartalmú helyiségben érlelik. Az érettségi időszak alatt védő gesztenye-, platán- vagy síklevél borítja. Nyersen fogyasztva egy pohár francia pezsgővel az igazi. 


Bízunk benne, hogy írásunkkal segítettünk egy kicsit jobban eligazodni izgalmas sajtjaink között. Aki kedvet kapott megkóstolni valamelyik ífinomságunk, azoknak szívből ajánljuk friss gyümölcseinket a zamatok kombinálásához.