Azok, akik a rajonganak a gasztronómia világáért nagy valószínűséggel a sajtokat sem vetik meg, hiszen ez a paletta ízgalmasabbnál izgalmasabb ínyencségeket kínál.
Ezúttal saját portfóliónk főszereplőit szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni. A mennyiség miatt két felvonásban.


BLEU D'AUVERGNE
Erről a sajtról azt tartják, hogy a kéksajtok királya. Igen ám, de mitől a sajt kék?
Először is fontos leszögezni, hogy a sajtok speciális eljárással készülnek, többnyire beoltják őket. Ez esetben egy nemes penészgombával, ennek következtében az érlelés alatt nyeri el a kékes színvilágot. Az igazi gourmet-k mellett azoknak a kezdőknek javasoljuk ezt a sajtot, akik kedvelik a penészes sajtok karakteres ízvilágát. Fogyaszthatjuk önmagában egy finom borral vagy dióval, körtével is remek párosítás. 


CHEDDAR FÜSTÖLT

A cheddar sokak kedvence. Számtalan felhasználási módját ismerjük és imádjuk. A nálunk kapható változatot szívesen ajánljuk szendvicsekbe hidegen vagy akár meleg ételekbe is. A cheddar alapvetően tehéntejből készülő ízletesség, amely Angliából származik. Nem véletlen kapott helyet az isteni marhahúspogácsával együtt a legjobb hamburgerekben is. 


GOUDA KECSKESAJT

A gouda egy félkemény sajt, amit lehet tehén és kecsketejből is készíteni, ez utóbbi verziója eggyel népszerűbb. Mivel a gouda ízvilága és érlelési időtartama szoros összefüggésben áll, palettánkon megtalálható több verziója is. Ízletes szereplője a hidegtálaknak, szendvicseknek, de természetesen önmagában az elmaradhatatlan pohár borral is tökéletes.


MANCHEGO JUHSAJT

A hagyományosabb tehén- és a finom kecsketejből készült sajtkülönlegességek mellett nem maradhatnak ki a palettánkról a juhsajtok sem. Ez a sajt arról a manchego juhafahtáról kapta a nevét, amelytől a teje származik. Ezt készítéskor felmelegítik és oltóval megolvasztják, így születik ez az ízletes finomság. Érési fokától függően megkülönböztetünk fresco, semicurado és curado sajtot. 


MORBIER AOP NYERS TEJES SAJT

A morbier sajtok eredete Comet régióba vezet bennünket, ahol friss, nyers tejből készítik ezeket az ízletes tömböket. Érdekessége a sajtnak, hogy gyakorta találkozunk egy sötét csíkkal a közepén, melyet a készítési eljárás alatt szerezhet, ha a korábbi réteget szénporral zárják le. A külsejét fehérpenészes réteg borítja, így szintén azoknak ajánljuk, akik szeretik ezt a különleges ízvilágot. 


PECORINO ROMANO

Akik kedvelik az olasz konyhát, azoknak nyilván nem kell bemutatnunk ezt a sajtot. A pecora szó juhot jelent, így biztosan kitalálta mindenki, hogy ez a sajt is juhok tejéből készül. Ízvilágának sajátosságát a juhok legelési szokása és a legelők kvalitása adja. Természetesen őt is eltérő érettségi fokozatokban érhetjük el, így megkülönböztetünk fresco, semi-stagionato és stagionato verziókat. Szívből ajánljuk tésztaételekhez vagy magában egy kis olivabogyóval fogyasztva. 


Hamarosan folytatjuk listánkat, ne menjetek messzire. 

Ha megkívántatok egy mennyei sajttálat, nálunk megtaláljátok hozzá a legfinomabb darabokat!