Zöld a szeme, de nem lát,

Zöld rajta a nagykabát.

Ha kifejted, megeheted,

vagy fazékban megfőzheted…


Mi az? Hát persze, hogy a zöldborsó!


Ami nem csak ízletes, de meglepően egészséges is. Tudtátok, hogy egy adag borsó annyi C-vitamint tartalmaz, mint 2 nagy alma, és egy 100 kalóriás borsóadag több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás vagy egy evőkanál mogyoróvaj? 


Van itt bárki, aki nem szereti? Nehéz elképzelni, mert ezért a zöldségért még a gyerekek is rajongani szoktak, főleg főzelék vagy leves formájában.

Mi azonban ennél valami különlegesebb recepttel készültünk a zöldborsó kapcsán, szóval nem is húzzuk tovább az időtöket, íme a mi egyik kedvencünk:


Sonkás, zöldborsós tészta fokhagymás, parmezános krémmártással


Megnyugtatunk, a nevét hosszabb leírni, mint elkészíteni!


Hozzávalók:

1 csomag spagetti

1/4 csésze sótlan vaj

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

1 csésze csirkeleves

1 teáskanál szárított kakukkfű

1/2 teáskanál szárított bazsalikom

1/2 csésze tejszín

1/2 csésze frissen reszelt parmezán

Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint.

2 csésze apróra vágott Asado spanyol sonka

1 csésze zsenge zöldborsó

2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemlevél


A tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően főzzük meg egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben; jól csepegtessük le.

A fokhagymás parmezánkrémes mártáshoz olvasszuk meg a vajat a serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg illatos nem lesz, kb. 1-2 percig. Keverjük bele a lisztet, amíg enyhén megbarnul, kb. 1 percig.

Fokozatosan adjuk hozzá a csirkelevest, a kakukkfüvet és a bazsalikomot. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a keverék össze nem áll (kb. 1-2 perc). Ezután keverjük bele a tejszínt és a parmezánt, amíg kissé besűrűsödik (kb. 1-2 perc). Ha a keverék túl sűrű, szükség szerint adjunk hozzá még több tejszínt ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.

Keverjük hozzá a spagettit, a sonkát és a borsót, majd óvatosan forgassuk össze.