Nagymamáink népszerű sós aprósüteményéhez hoztunk egy remek receptet. A tepertő alapvetően egy megosztó finomság, de ebben a formában még az is kedveli, aki amúgy nem rajong a töpörtyűért.

Lássuk is mi kell ehhez az ízletes sörkorcsolyához:


½ kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál bors, 35 dkg darált tepertő, 15 dkg vaj vagy margarin, langyos tej és só, illetve egy méretesebb adag türelem, mert ezúttal nem egy gyors receptről van szó. :)


A pogácsa elkészítése pedig az alábbi lépésekből áll:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk.
Jól összedolgozzuk az alapanyagokat és kinyújtjuk, majd rákenjük a darál tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Ezután nyújtófával kicsit ellapítjuk, majd félbahajtva egy fél órát langyos helyen pihentetjük. 

A szusszanásnyi szünet után ismét nyújtunk rajta egyet és újra felcsavarjuk. Javasolt összesen háromszor kinyújtani, fél órás pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra nyújtva, tetejét késsel berácsozzuk, tojással megkenjük és középnagyságú szaggatóval megfelelő formákra bontjuk. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük. 


A pogácsa trükkös finomság, már-már mondhatni lelke van, ezért az igazán profik arra esküsznek, hogy ne süssük őket sokáig, mert kiszáradhatnak.

Jó étvágyat kívánunk!

A visszajelzéseket, tippeket most is szívesen fogadjuk!