A kötözött sonka  a húsvéti időszak attribútuma. Az év többi részében nem kifejezetten fogyasztunk ilyen finomságot. Hogy mindez miért alakult így? És különben is honnan kapta a nevét? Milyen húsból készül? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána! Tartsatok velünk!


Miért eszünk egyáltalán sonkát húsvétkor?

Eredetileg bárányhúst fogyasztottunk az évnek ebben a szakában, de az idők folyamán két tényező miatt is változott ez a szokás. Az egyik az, hogy a bárányhús drága lett és kevesebben engedhették meg maguknak, a másik ok pedig Észak-Európa álattartási kultúrájából ered, ahol is nagyobb népszerűségnek örvendett a sertés, mint a bárány. 


Vallási tényezők is fontos szerepet játszanak, hiszen a húsvét egy olyan keresztény ünnep, melyet egy 40 napos böjt előz meg, amikor nem fogyasztanak húst. Ezen szokáshoz pedig egy olyan ünnepi fogás dukál, amit már a böjt alatt is elő lehet készíteni, ehhez pedig a hagyományos füstöléssel készített sonkák tökéletes választásnak bizonyultak.


Miből készül a kötözött sonka?

Eredetileg a kötözött sonka is, mint a legtöbb sonka combhúsból készül, általában sóban pácolva készül. Van azonban olyan eset is, hogy a comb mellé lapocka is kerül. Sajnos… Velünk persze ilyen nem fordulhat elő!


Miért lett kötözött?

Ez a sonkafajta onnan kapta a nevét, hogy többnyire nem egy darab sonkából készítik, hanem többféle húsból, melyet hálóval kötnek össze. A nevét is ebből az eljárásból kapta. A kötözés a megfelelő forma kialakítását is szolgálja. Ugyanakkor ez a metódus sajnos indukálja azt is, hogy sok gyártó silányabb minőségű húsból, mesterséges ízfokozókkal készíti a ezt a szezonális ételt, így érdemes kétszer is meggondolni, hogy honnan vásárolunk.


Múlt heti posztunkban részletesebben bemutattuk a Hartai sonka titkát, ahol arra is kitértünk, hogy igyekeznek kiemelten odafigyelni termékei minőségére, így a kötözött sonkájuk is egy egész húsból készül. Ugyanez a helyzet a Palcsó termékeivel is, hiszen tudjátok, a Butcher palettáján csak a kimagasló minőség kaphat helyet!

Hiszen a mi húsvéti sonkáink között nem találsz gyorspácolt termékeket, semelyik nem tartalmaz ízfokozót, cserébe mindegyik házias ízekkel dicsekedhet, melyet a hagyományos füstölés segítségével értek el!
Nem hiszed? Tegyél minket próbára!