A kacsahús nem csak finom, hanem jótékony hatással is lehet szervezetünkre. Ezúttal 5 érvet hoztunk, hogy miért érdemes kacsát fogyasztani. Íme:


  1. A kacsahús és egyébként a liba is gazdag szelénben. Ez által jó hatással lehet a fogantatásra, de ha éppen más terveink vannak, azért azt jó tudni, hogy az idegrendszer és az immunrendszer állapotára is jótékony hatást gyakorol. 

  2. Akinek vashiányos a szervezet, annak is hasznos minél több vizi szárnyas fogyasztása. Ezek a húsok a vas mellett cinkben is gadzagok. 

  3. Bár a kacsa a zsírosabb húsok közé tartozik, mégis még ez is jó hatással van a szervezetünkre, mert általa csökkenthető a vérben a “rossz” koleszterin szintje. A kacsahús telített zsírsavakat tartalmaz. 

  4. Tele van különféle B vitaminokkal, találhatunk benne B1, B2, B4 és B5 vitaminokat is, melyek segítik az emésztésünket, a máj- és veseműködést, de segíthetnek az álmatlanság megoldásában is.

  5. Könnyen elkészíthető, ízletes fogást készíthetünk kacsából, rövid idő alatt. 


Legutolsó pontunkat bizonyítva hoztunk egy receptet is nektek! :)



Eddig úgy gondoltad, a kacsamell elkészítésének nem állsz neki otthon, mert túl bonyolultnak tűnik? Inkább meghagyod az éttermeknek?
Hoztunk neked egy receptet, ami egészen biztosan meg fog győzni arról, hogy nem kell szakácsnak lenni ahhoz, hogy például egy baráti vacsora alkalmával kacsamellet tegyél a vendégek tányérjára. 

Elkészítési ideje körülbelül 45 percet vesz igénybe, így nem kell órákat a tűzhely felett töltened. Kezdjük úgy, hogy a mell tetején lévő zsírréteget rácsos formában bemetszük, de vigyázzunk arra, hogy a húst már ne vágjuk meg, hogy ne száradjon ki sütés közben. Alaposan dörzsöljük be sóval és borssal, és helyezzük a hideg száraz serpenyőbe. Közepesen alacsony hőfokon kezdjük el sütni, 8-10 percig a zsíros felét, addig amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A kisült kacsazsírt leöntve a kacsamellről üvegedénybe töltsük későbbi felhasználásra. Kiváló, intenzív ízt fog adni az ételeinknek.
Fordítsuk meg a mellet, további 3-5 percig süssük a közpesen rózsaszín szín eléréséig. Így puha és szaftos lesz. Ezután helyezzük a tálaló edényre és takarjuk le fóliával, amíg elkészítünk például egy bogyós gyümölcsös mártást hozzá:

Egy fél pohár vörösbort kezdjünk el melegíteni abban a serpenyőben amiben a kacsát sütöttük, adjunk hozzá két evőkanál áfonya lekvárt, és habverővel keverjük el egyenletesen. Közepes lángon felforraljuk, utána visszavesszük alacsonyabb lángra és addig pároljuk, amíg a nedvesség fele elpárolog belőle. Keverjünk hozzá két evőkanál vajat, amíg el nem olvad. Adjunk hozzá egy fél pohár áfonyát és fél pohár szedret. Óvatosan keverjük meg, és körülbelül egy perc alatt felmelegednek a gyümölcsök is. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, ez tovább is eltarthat. 

Köretként édesburgonya pürét ajánlunk egy kis szerecsendióval megbolondítva. 


Ha elkészítetted, oszd meg velünk tapasztalataidat! :)