Szerencsére a magyar ünnepek és hagyományok bővelkednek a gasztronómiai szokásokban, így a karácsonyi bejgli sütés után a hurka esetében aggódhatunk azon, hogy reped vagy sem.  Számos praktika látott már napvilágot, hogy ezutóbbi állapotot milyen módon érhetjük el, mi pedig nem voltunk restek összeírni mindezt. 


Ezúttal tehát a tökéletes hurka sütésének módjára keressük a választ. Azt azért előre bocsájtjuk, hogy ha a Szent Grált keressük, akkor még hosszú út áll előttünk, de szerencsére isteni falatokkal van kikövezve az oda vezető út. 


Hogyan álljunk neki?


Minden ételnek az alfája és az omegája az alapanyag. MIvel ezeknél a húskészítményeknél igencsak nehéz szín, méret vagy textúra alapján megítélni a minőséget, ezért javasoljuk, hogy a forrást válasszuk meg körültekintően. A Butcher pultjában gondosan válogatott hurkát és sütőkolbászt találsz, tehát ez már fél siker a receptet illetően. 


Hogyan folytassuk?


Itt két lehetőségünk van, kolbásszal vagy anélkül.  ...hiszen a hurka elmaradhatatlan társa a kolbász és, ha ránk hallgatsz, akkor nem is akármelyik!

Bízunk benne, hogy a békési kolbász legendáját nem kell bemutatni, melynek a lelke a pirospaprika. A hurkánk pedig a Tisza-tó partjáról, Sarudról érkezik, ahol feldolgozásnál a hagyományos módszerek megtartására, és házias jellegű termékek előállítására törekszenek. 


Abban az esetben, ha a kolbászt és a hurkát együtt szeretnénk sütni, legalább egy gyorstalpaló fizika tanfolyamot kellene elvégezni, hogy ki tudjuk számolni az ideális hőfokot és sütési idő arányt. Többféle alapanyag különböző tulajdonságait kell figyelembe venni, hő hatására különbözőképpen reagál például a hús, rizs, máj, a bél és még vízgőz is keletkezik. Tágulnak, zsugorodnak, idomulnak. A jó minőségű bél is fontos, azért hogy egyben tartsa a vacsoránkat. De az igazi titok a hagyomány szerint, a lassú sütési idő. Jó kiindulási alap lehet, a 140-160 °C-os, és 90-120 perces sütés. Ez persze a sütő típusától is függ. Úgy rendezzük a zsírral kikent tepsiben a hurkát és a kolbászt, hogy ne érjenek egymáshoz. 


Ha a külön sütést választjuk, a hurka rövidebb idő alatt készül el, az ajánlott hőfok 160-180 °C, körülbelül 30-40 perc alatt puha lesz, ha ropogósan szeretjük, 10 perccel tovább kell sütni. 


Hurka és hurka között is van különbség!

Ha friss hurkát szeretnénk sütni, az előkészítés pár vékony tűszúrásból áll, van aki arra esküszik, hogy fél deci vizet öntsünk  a magas falú tepsi aljára, de van aki arra esküszik, hogy egy kis edénybe tegyünk a sütőbe a hurka mellé egy kis vizet. 


Ha fagyasztott hurkát szeretnénk sütni, félig kiengedve, vékonyan szurkálva tegyük a tepsibe. Egy kicsivel több vizzel kell megkínálni, mint a frisset, mert ilyenkor a bél már veszített a nedvességtartalmából. Illetve vannak az áztatás pártiak, akik 10-15 percre vízbe teszik a töltött árut, így a bőre könnyebben tud tágulni. A szurkálás lényege, hogy a víz és zsír sütés közben ki tudjon folyni, és ne feszítse szét a hurkát. A sütő melegedése közben, langyos hőfokon helyezzük be a tepsit.


Friss kolbász sütésénél 3-4 mm vizet öntsünk alá a tepsibe, és szurkáljuk meg. Sütési idő 45 perc 180-190 °C-on, és langyos sütőbe helyezzük be. 


A fagyasztott kolbászt ne olvasszuk ki teljesen, úgy kerüljön a langyos sütőbe. Nem tanácsos megszurkálni, mert ki fog durranni.
Mindkét esetben letakarhatjuk a kolbászt alufóliával, így a zsír nem fröccsen ki. A sütési idő utolsó 10 percében vegyük le a fóliát. 


Mit ne tegyél véletlenül se?!


Az első egy órában - amennyiben a kolbásszal együtt sütjük-, ne nyitogassuk a sütőajtót. Ha ebben az időszakban mégis megrepedt, akkor túl gyors a sütés. Ilyenkor 20 fokkal vegyük vissza a hőfokot, és 5 percre nyissuk ki a sütőajtót.
Ha nem találjuk elég egyenletesnek a sütést, óvatosan meg lehet fordítani a töltöttárut. Lefedni az első egy órában kell csak abban az esetben, ha régi tipusú gázsütőt használunk, így az alufólia jobban eloszlatja hőt. 

Az igazán jó hurka nem sül le, csak finoman megpirul, úgy mint aki a nyaraláson akar gyorsan, sokat barnulni.... Az ízletes hurka és kolbász héja ropogós, feszes, de nem túl kemény, és márványos mintázattal örvendeztet meg minket a legfinomabb állapotában. 


Mivel kísérjük a hurka-kolbászt?


Aki nem tud ellenállni, sütés után még a tepsiből, kenyérrel és kovászos uborkával fogyasztja el. De süthetjük együtt meghámozott, felkarikázott krumplival és hagymával, ilyenkor a köretre só, bors kerüljön. Tálaljuk párolt lilakáposztával.