Minden finomság, amit a kínálatunkban találsz saját történettel, mondhatni titokkal rendelkezik, ami miatt ilyen ízletes. Ezúttal a Hartai sonkákról szeretnénk mesélni nektek.

Abban mindenki egyetért, hogy a legfinomabb ételek elkészítéséhez elengedhetetlen a kiváló alapanyag. Nincs ez másként a Hartai sonkával sem. Kizárólag egész sertés felhasználásával dolgoznak, nem összevágott darabokból készülnek a sonkáik.

Nézzük is meg mi történik ezután!


A megvásárolt húst feldarabolják és formázzák.

Ezután egy hétre lesózzák, méretes ládákba teszik és hagyják állni. Következő héten kiveszik a tárolókból és ismét olyan mennyiségű sóval dörzsölik be, hogy szinte panírszerű sóréteg képződik a húsokon. 

A só arra szolgál, hogy a nyers húsból kiszívja a nedvességet. 


Az első két hét eltelte után a húsok 30%-os sóoldatos pácba kerülnek. Mérettől függően itt töltenek 3-5 hetet.
Miután elnyerte végső formáját ebben a szakaszban, kiveszik őket és kiáztatják belőlük a sót, hagyják kiszáradni őket.
Az valódi csoda ezután következik, hiszen a hagyományos füstölés adja meg a Hartai sonkák igazi esszenciáját. Ez a szakasz 2-3 napig tarthat, annak függvényében változik az időtartam, hogy milyen az időjárás és mekkora a termék. Hosszú évek alatt kialakult tapasztalat és rutin segíti a készítőket, hogy már megérzik, mikor készülnek el az isteni sonkák.

Mindegyik Hartai termékünket szívből ajánljuk, de így a húsvét közeledtével különösen ajánljuk az ízletes Hartai kötözött sonkát, amely egész combhúsból készül. Válassz hozzá egy Heit tormát, friss zöldséget és házi tojást!