Bár mi magyarok nagy rutinnal rendelkezünk a bográcsozás terén, hiszen legtöbb hagyományos ételünk is elkészíthető ilyen módon, mégis egyre nagyobb teret hódít a grillezés és a barbecue-zás is kis hazánkban. Ez pedig két különálló tevékenység, bár gyakran összekeverik őket, a gasztronómiában jártas, gourmet-k nagy bánatára. 


Na de miért is kell ezeket külön kezelni?


Ma erről rántjuk le a leplet!

A grillezésben és a barbecue-zásban közös pont, hogy mindkét tevékenységet többnyire szabadban végzik, illetve a nyílt láng és a fatüzelés használata, ha a eltekintünk a modern kori elektromos vagy gázos grillezők adta lehetőségektől. Régen mindenesetre ez volt a két eljárás alapja, azonban innentől merőben mások a folyamatok. 

A leginkább eltérő a sütés hőfoka és időtartama, ebből adódóan pedig nyilván az is, hogy milyen ételnek áll jobban a grill és melyiknek a BBQ. Mielőtt ebbe részletesebben belemegyünk, azt még fontos leszögezni, hogy a barbecue amerikából vándorolt Európába és sütési eljárás mellett egy ízletes szósz és maga a sütő eszköz is innen kapta a nevét. Ez utóbbit ma már smokerként is emlegetik. Na de térjünk a lényegre…

A grillezés egy rövidebb, ám de nagyobb hőfokon történő sütést jelent, így ehhez ideálisabb gyorsan sülő húsokat használni, mint például a csirke, a kolbász, a hamburgerhúsok vagy a virsli. A húsok mellett rácsra dobhatunk zöldségeket vagy gyümölcsöket. A grillezés esszenciáját a nyílt láng adja, ami egyébként a tökéletes ellenpontja a barbecue-zásnak. 

A BBQ ugyanis a sokkal inkább a húsok füstölésére szolgál, tehát alacsonyabb hőfokon történik és sokkal tovább tart, míg elérjük a kívánt végeredményt. Éppen ezért zsírosabb, vastagabb húsokat érdemes választani, főleg marhát vagy sertést. A sütés, jobban mondva füstölés több órát is igénybe vesz, a tányérre kerülő ízletes falatok pedig sokkal karaketresebbek, füstösebbek. Nem csak több időt, de azért általánosságban elmondható, hogy rutinosabb szakácsot is igényel ez a fajta eljárás. De ha elhatároztátok, hogy a hétvégét egy smoker társaságában töltitek, akkor mi csak azt javasoljuk, hogy körültekintően válasszatok alapanyagot, hiszen ez minden recept alapja. Ehhez pedig tudunk is egy jó helyet!