A földrajzi jellegzetességből adódóan, amikor nálunk a mínuszok röpködnek, máshol éppen tombol nyár, ebből fakadóan nálunk a tél közepére esik a citrusfélék főszezonja. Ezek a vitaminban gazdag, lédús gyümölcsök nem csak magukban ínycsiklandozó finomságok, hanem a megfelelő receptet ismerve igazi gasztronómiai kuriózumok elkészítésére is alkalmasak. Ezúttal három ilyen receptet hoztunk!

Citrusos egészben sült csirke


Ha igazán egészséges és könnyű vacsorát szeretnénk készíteni, kiváló ötlet az egészben sült citromos csirke. Elkészítési ideje körülbelül másfél órát vesz igénybe. A csirkét mossuk meg, és töröljük szárazra, ami azért fontos, hogy ropogósra süljön a bőre. Mivel alul is át kell alaposan sütni, érdemes sötét színű, zománcos tepsibe helyezni, jénai, üvegedény vagy egyéb cserépedény nem jó, mert nem pirul meg benne az alja. A pácot 10 dkg vaj megolvasztásával kezdjük, izlés szerint sót, borsot, durvára vágott fokhagymát keverünk hozzá, és a végén hozzáadjuk a kifacsart citrom és lime levét. Miután a kizsírozott tepsibe raktuk a csirkét, felfejtjük a bőrét, és alaposan bekenjük az elkészített páccal a bőre alatt. A belsejébe helyezzünk citrom-, lime- és narancskarikákat, de elbír még egy kis kakukkfüvet, vagy rozmaringszárat is, és beleöntjük a maradék páclevet. A combokat érdemes összekötni, így nem fenyeget az a veszély, hogy kiszárad. A maradék gyümölcskarikákat helyezzük a tepsibe a szárnyas mellé. Ha nem rohanunk, hagyhatjuk állni így 20-30 percet. Sütőbe helyezzük körülbelül 170-180 fokra, villanysütőben kerüljük a légkeverést, válasszuk inkább az alul-felül sütést. A csirke hajlamos kiszáradni, ezért 15 percenként locsoljuk meg a szaftjával, és két alkalommal forgassuk meg, egyszer a hátára, utána a mellére fordítsuk, így egyenletesen pirul. Szeletelés előtt pihentessük 15 percet, így még szaftosabb lesz. Tálalhatjuk vajon párolt spenóttal.


Citromos vajhal


A citrusos csirke recept után nem gondoltuk volna, hogy tudunk egy még egyszerűbb receptet hozni nektek, de sikerült!

Mindössze négyféle alapanyagra lesz szükségünk az alapfűszerek mellett, vaj (nem margarin!), citrom, vajhal, liszt. Fontos, hogy a vajhalat megbízható forrásból szerezzük be, de ennek a terhét levesszük a válladról, webáruházunkban minőségi alapanyagokat szerezhetsz be a könnyű ebédhez. A citromos szósz elkészítésének titka, hogy nem csak egyszerűen felolvasztjuk a vajat közepes lángon, hanem addig melegítjük, amíg barna tónusú lesz a folyékony vaj, és kellemes dió/mogyoró illatot áraszt. Ehhez ajánlott világos színű edényt használni, hogy lássuk, mikor színeződik el. Adjunk hozzá sót és borsot, és a facsart citrom levét. Egy szelet vajhalhoz hozzávetőleg egy evőkanál vajjal és egy evőkanál citromlével számoljunk. Öntsük át egy másik edénybe, nem kell félni, körülbelül 20-30 percig még nem fog megdermedni. A vajhal előkészítése is ennyire egyszerű, szórjuk meg sóval és borssal, egy kis liszttel. Finoman oszlassuk el rajta a lisztet, és a maradékot rázzuk le róla. Tapadásmentes edényben, felhevített olajon mindkét oldalán süssük 1,5-2 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz a széle. Azonnal tálaljuk, és kínáljuk meg a már elkészített citromos szósszal, és díszítésként citromkarikákat is tehetünk mellé. Köretként például grillezett cukkini, padlizsán illik hozzá.


Narancsos- gyömbéres kacsacomb


Klasszikus kombináció, amivel nem hibázhatunk, a csípős-édes szósz tökéletesen kíséri a kacsacombot. Mossuk meg a húst, utána szárazra kell törölni, és helyezzük a sütőedénybe. Meg kell szurkálni néhány helyen a bőrét, de nem túl mélyen, hogy ne száradjon ki. Sóval megszórjuk és alaposan bedörzsöljük a bőrét. Krémes állagúra turmixoljuk az olivaolajat a balzsamecettel, a kifacsart narancs levével, lereszelt narancs héjjával, fokhagymával, gyömbérrel, és korianderrel. Kettő kacsacombhoz egy narancs felhasználását és kb. 2 cm gyömbért ajánlunk. Az elkészített szósszal öntsük nyakon a combokat, ügyeljünk rá, hogy mindenhol érje a pác. Frissen őrölt borssal meghintjük, és már mehet is a sütőbe. Szánjunk 90 percet a sütésre, persze ez a sütő típusától függően változhat. Kísérjük vajon párolt zöldbabbal és bébirépával, vagy édesburgonyával.


Ha elkészítettétek valamelyik receptet és van kedvetek, osszátok meg velünk tapasztalaitokat, akár egy fennkölt ételfotóval mellékelve, imádjuk a visszajelzéseket! :)