Tudtad, hogy vannak bizonyos “melegítő ételek”, melyek összetevői hőmérsékletüktől függetlenül meleg érzetet biztosítanak fogyasztásukkor?


Ősszel és télen érdemes ezekből az ételekből kombinálni receptjeink alapját, így hoztunk is Nektek most egy isteni klasszikust!

Gyömbéres narancsos sütőtök krémleves

Hozzávalók:

-30 dkg sütőtök

-2 narancsból nyert narancshéj

-2 narancsból nyert narancslé

- 3 cm gyömbér

-1 csipet só

-1 tk cukor

-1 csipet négyszínű bors

-1 ek étkezési keményítő

-2 dl habtejszín

-3 dkg vaj

-1 ek olivaolaj

-7 dl víz

Elkészítés: A sütőtököt egy nagyobb reszelőn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel. Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért, és pár pillanat alatt futtassuk meg. Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütőtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint cukorral, facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig. Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges, ízesítsünk még utána, majd főzzük kb. 10 percig. A keményítőt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez, és főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk.

Jó étvágyat!